Usluge poliklinike grlica

Holter krvnog pritiska

24-satni holter krvnog pritiska

Merenje krvnog pritiksa čini sastavni deo ispitivanja kardiovaskularnog sistema. Izvodi se savremenim aparatima koji obezebeđuju podatke o 24-časovnom prosečnom krvnom pritisku, kao i srednjim vrednostima tokom ograničenih vremenskih perioda, kao što su dan, noć ili jutro.

U različitim situacijama (napor, mirovanje, stres…) i zavisnosti od doba dana (budnost ili spavanje) menjaju se vrednosti arterijskog pritiska. Tokom merenja krvnog pritiska dobijamo trenutne vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Na pregledu su vrednost krvnog pritiska često povišene zbog uzbuđenja tokom pregleda ili ostanu niske jer pregled za nekoga nije ni napor ni stres. Jedno merenje krvnog pritiska nam ne daje kompletne podatke o vrednostima krvnog pritiska tokom čitavog dana. Nošenje 24 satnog holtera pritiska je važno da bismo uopšte utvrdili da li postoji povišen arterijski pritisak- hipertenzija. Osim toga, kada se utvrdi postojanje povišenog arterijskog pritiska i kada se uvede lek ova metoda nam omogućuje da proverimo da li je lek i doza leka odgovarajuća za lečenje.

  • Značajne promene kliničkog krvnog pritiksa nađene tokom istog ili različitog perioda
  • Visok klinički krvni pritisak izmeren kod osoba sa inače niskim ukupnim kardiovaskularnim rizikom
  • Značajno odstupanje između vrednosti krvnog pritiska kliničkog i kućnog merenja
  • Sumnja u rezistentnost na terapiju
  • Sumnja na hipotenzivne epizode, posebno kod starijih i dijabetičara
  • Povećan klinički krvni pritisak kod trudnica i sumnja na preeklampsiju

Holter krvnog pritiska – procedura – Tokom perioda od 24 sata na nadlakticu se stavi manžetna koja je povezana sa malim aparatom koji se nosi u torbici pričvršćenoj oko pojasa. Tokom dana na svakih pola sata i tokom noći na svakih sat vremena manžetna se naduvava i meri se arterijski pritisak koji registruje aparat. Osoba treba da radi sve uobičajene radnje i da vodi dnevnik aktivnosti. Nakon 24 sata aparat se skida i čitaju se rezultati. Na osnovu zabeleženih podataka dobijamo uvid u dnevne varijacije pritiska.

Na osnovu dobijenih vrednosti 24 h  monitoringa krvnog pritiska, lekar donosi odluku o određivanju odgovarajuće terapije ili o daljnem dijagnostičkom ispitivanju (endokrinolog, nefrolog, psihijatar i dr).

 

kako do nas?

radno vreme

Ponedeljak 09:00h - 21:00h
Utorak 09:00h - 21:00h
Sreda 09:00h - 21:00h
Četvrtak 09:00h - 21:00h
Petak 09:00h - 21:00h
Subota 09:00h - 21:00h
Nedelja Zatvoreno