Usluge poliklinike grlica

ALERGOLOGIJA

ALERGOLOGIJA

 

Poliklinika Grlica se bavi ispitivanjem preosetljivosti organizma i alergijama. Izazivači alergija takozvani alergeni mogu biti različite supstance koje kada dođu u kontakt sa organizmom izazivaju njegovu preosetljivost. Obzirom da je broj ovih alergena ogroman, jasno je da čovek može biti alergičan prakticno na bilo šta.Ta činjenica nam govori da se današnje moderno doba ne može ni zamisliti bez alergija i alergologije.

Simptomi alergijskih reakcija

Simptomi alergijskih reakcija mogu biti opšti (sistemski) ili lokalizovani na organ putem koga alergeni prodiru u naš organizam. Na koži alergijske reakcije mogu da se ispolje u obliku koprivnjače ili urtikarije, sa pojavom crvenila, svraba i plikova ili su u obliku ekcemskih reakcija. Alergijski konjuktivitis karakteriše se svrabom, crvenilom i suzenjem očiju. Kod alergijskog rinitisa simptomi su kijanje, svrab, pojačana sekrecija iz nosa, a kod bronhijalne astme suvi kašalj i osećaj gušenja. Najteži oblik alergijske reakcije našeg tela je nastanak anafilaktičkog šoka.

Alergijski testovi

Alergijski testovi su nezamenjivi u otkrivanju alergena koji su uzročnici alergijskih reakcija. Od alergijskih testova koji su brzi, efikasni i bezbedni za izvodjenje, a omogućavaju u potpunosti postavljanje dijagnoze alergijske reakcije izdvajaju se:

  • Prick kožni testovi– za detekciju alergena, izazivača ranih alergijskih reakcija.
  • Epikutani testovi– za otkrivanje alergena, uzročnika ekcemskih reakcija na koži.

kako do nas?

radno vreme

Ponedeljak 09:00h - 21:00h
Utorak 09:00h - 21:00h
Sreda 09:00h - 21:00h
Četvrtak 09:00h - 21:00h
Petak 09:00h - 21:00h
Subota 09:00h - 21:00h
Nedelja Zatvoreno