Usluge poliklinike grlica

holter EKG-a

24-satni holter EKG-a

Holter EKG – svrha analize. U različitim situacijama (napor, mirovanje, stres…) i zavisnosti od doba dana (budnost ili spavanje) električna aktivnost srčanog mišića se menja. Na pregledu, EKG snimak nam daje informacije o električnoj aktivnosti srca za samo taj period dok se EKG snima. Sve one promene u aktivnosti srca koje nisu stalne, koje se javljaju povremeno ili samo u nekim određenim situacijama najverovatnije se neće registrovati tokom jednog pregleda lekara. Kako bi saznali da li ima promena u električnoj aktivnosti srčanog mišića u realnim životnim okolnostima 24 satni Holter EKG-a je veoma važna dijagnostička metoda.

Holter EKG – postupak snimanja. Na grudni koš se prilepi pet elektroda koje su povezane sa malim aparatom koji se nosi u torbici prebačenoj preko ramena. Tokom perioda od 24 sata aparat neprekidno registruje električnu aktivnost srca. Sutradan, nakon 24 sata aparat se skida i čitaju se rezultati. Jasno je kakav neprocenjiv značaj ima ova metoda, posebno u otkrivanju, a kasnije i praćenju lečenja poremećaja aktivnosti srca.

. Tokom snimanja, pacijent treba da radi sve uobičajene radnje i da vodi dnevnik aktivnosti. tj. upisuje podatke o fizičkom naporu, odmoru, neobičnim događajima uz beleženje tačnog vremena nastanka tegoba. Neuobičajene aktivnosti i tegobe treba jasno naznačiti u dnevniku. Tokom nošenja aparata, ne povlačiti elektrode ni kablove jer sve to ometa snimanje i otežava čitanje, kao ni kvašenje aparata.

Na osnovu dobijenog 24 h Holter EKG zapisa, lekar donosi odluku o određivanju odgovarajuće terapije ili o daljnim dijagnostičkim postupcima.

 

kako do nas?

radno vreme

Ponedeljak 09:00h - 21:00h
Utorak 09:00h - 21:00h
Sreda 09:00h - 21:00h
Četvrtak 09:00h - 21:00h
Petak 09:00h - 21:00h
Subota 09:00h - 21:00h
Nedelja Zatvoreno