Usluge poliklinike grlica

Razrokost ili strabizam

 

Razrokost ili strabizam je stanje koje se odlikuje poremećajam okulomotorne ravnoteže, to jest dva oka nemaju isti pravac pogleda pri posmatranju nekog predmeta. Jedno oko, koje fiksira posmatrani objekat ima normalan položaj dok je drugo oko ili okrenuto ka unutra (nosu) ili okrenuto ka spolja. U prvom slučaju se radi o ezotropiji ili konvergentnoj razrokosti a u drugom o egzotropiji ili divergentnoj razrokosti. Takođe oko može da bude okrenuto ka gore i u tom slučaju govorimo o hipertropiji.

Strabizam ili razrokost u dečijem dobu može da dovede do slabovidosti. Strabizam je organski (fizički) poremećaj dok je slabovidost u tom slučaju funkcionalna posledica.

Uzrok nastanka

  • Senzorni uzroci – ako se na oba oka stvaraju slike suviše različite da bi se mogle sjediniti. Svaka očna bolest može uzrokovati strabizam, npr. zamućenje rožnjače, urođena katarkata, bolesti mrežnjače i propadanje vidnog živca. Važni su i optički činioci: dalekovidost i kratkovidost na jedno oko.
  • Anatomski uzroci – suženje kostiju oko oka (kraniostenoze), preveliki razmak između očiju (hipertelorizam), promene u mišićima – njihovim pripojima, razvijenosti, dužini i jačini.
  • Inervacijski uzroci (poremećaji nervnog tkiva) – mogu biti poremećaji akomodacije i divergencije, slabo spajanje slika ili centralni poremećaji u mozgu. Dalekovido oko prejako akomodira pa može nastati tzv. akomodativni strabizam. To se javlja kod dalekovidosti srednje jačine , kod manjih dalekovidosti nalaze se skriveni strabizmi. Kod kratkovidih osoba postoji sklonost divergentnom strabizmu jer oni ne moraju akomodirati na blizinu da bi oštro videli. Kod visoke kratkovidosti javlja se konvergentni strabizam jer te osobe moraju sve da približe očima da bi videli. Strabizam se može naći kod dece koja su prebolela upalu mozga (encefalitis).

Postoje dva tipa razrokosti:

Kod prvog tipa razrokosti  funkcija očnih mišića i nerava koji ih inervišu i koji su zaduženi za pokrete oka je očuvana. Ovaj tip razrokosti najčešće nastaje u ranom detinjstvu i često može biti posledica prisutne refrakcione greške, to jest nekorigovane dioptrije ili poremećaja na nivou moždanih centara koji regulišu položaj i pokrete oka.

Kod njega je razrokost podjednako izražena u svim pravcima pogleda. Kao što je već spomenuto postoji veliki rizik za nastanak slabovidosti.

Kod drugog tipa razrokosti postoji poremećaj na nivou očnih mišića i nerava koji ih inervišu i on može da se javi u svim uzrastima iz raznih razloga. Kod njega je razrokost  izraženija pri određenom pravcu pogleda. Ukoliko se javi u odraslom uzrastu ne postoji opasnost od nastanka slabovidosti  ali mogu postojati duple slike posmatranih objekata.

Lečenje razrokosti

Lečenje razrokosti se zasniva na dovođenju očiju u pravilan položaj, sprečavanju slabovidosti i otklanjanju duplih slika ukoliko one postoje. To se postiže određivanjem adekvatnih naočara ukoliko postoji dioptrija koja bi mogla da bude uzrok razrokosti, određivanjem specijalnih prizmatskih stakala i privremenim zatvaranjem očiju u cilju sprečavanja i popravljanja  slabovidosti. Ukoliko se tim metodama oči ne dovedu u pravilan položaj razmatra se i mogućnost hirurške korekcije razrokosti.

Operacije razrokosti

Da bi shvatili na kojim principima se zasnivaju operacije razrokosti moramo znati da svako oko ima šest očnih mišića koji kontrolišu pokrete oka. Očni mišići su funkcionalno organizovani u tri para po dva mišića od kojih svaki ima potpuno suprotno (antagonističko) dejstvo od svog para.  Da bi oko bilo u pravilnom položaju i da ne bi skretalo, svi oni moraju biti u ravnoteži. Ukoliko je neki od mišića jači ili slabiji ili je neki od nerava koji inerviše određeni mišić oštećen, dolazi do narušavanja te ravnoteže i pojave razrokosti.

Raznim vrstama operacija na očnim mišićima moguće je opet dovosti oko u pravilan položaj i korigovati razrokost. Operacije razrokosti se zasnivaju na jačanju i/ili slabljenju određenih očnih mišića koji su u disbalansu kako bi se ponovo uspostavila narušena ravnoteža.

Treba napomenuti da operacija razrokosti ne popravlja slabovidost već ima estetski efekat kao i da dovođenjem oka u pravilan položaj može dovesti do gubitka duplih slika ukoliko one postoje.

kako do nas?

radno vreme

Ponedeljak 09:00h - 21:00h
Utorak 09:00h - 21:00h
Sreda 09:00h - 21:00h
Četvrtak 09:00h - 21:00h
Petak 09:00h - 21:00h
Subota 09:00h - 21:00h
Nedelja Zatvoreno