Usluge poliklinike grlica

Hordeolum (čmičak)

 

Hordeolum je gnojno zapaljenje lojnih (Zeiss), modifikovanih znojnih(Moll) žlezda – hordeolum externum (spoljašnji), kao i Meibomovih žlezda – hordeolum internum (unutrašnji hordeolum).

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je vezana za stafilokoknu infekciju, ali ima osoba koje su naročito naklonjene ovom oboljenju, kao npr. dijabetičari.

Klinička slika

Klinička slika se odlikuje zapaljenskim čvorićem, okruženim vrlo bolnim otokom, koji pored mesta same lezije može da zahvati i ceo kapak. Konjunktiva (vežnjača) može takođe da bude otečena. U centru otoka vidi se apsces u vidu žućkaste tačkice, obično oko korena trepavica. Kod horedeoluma internuma je otok obično jače izražen nego kod horedeoluma eksternuma. Gnoj se posle nekoliko dana spontano isprazni, i to kod horedeoluma eksternuma kroz rub i kožu kapaka, odnosno folikul trepavica, a kod hordeolum internuma kroz vežnjaču. Otok brzo splasne i bol prestaje. Kod iste osobe hordeolum može da se ponavlja, tada se govori o hordeolozi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu  pregleda kapaka.

Lečenje

Lečenje se sastoji u stavljanju toplih suvih obloga. Ako je proces intenzivniji, daje se sulfonamidska ili antibiotska mast. Čupanje zahvaćene trepavice skraćuje bolest jer se tako drenira apsces koji kod hordeoluma eksternuma okružuje koren dlake. Parenteralno davanje antibiotika, kao i incizija hordeoluma, potrebni su samo izuzetno. Kod refrakternih slučajeva pored lečenja antibioticima, prema antibiogramu, može se primeniti i autovakcina.

kako do nas?

radno vreme

Ponedeljak 09:00h - 21:00h
Utorak 09:00h - 21:00h
Sreda 09:00h - 21:00h
Četvrtak 09:00h - 21:00h
Petak 09:00h - 21:00h
Subota 09:00h - 21:00h
Nedelja Zatvoreno